Első negyedévben 4 órát vettem fel: Introduction to Advanced Water Treatment, Production of Biomaterials, Product Design és Finnish 1. Vegyük szépen sorban, hogy 2-3 hét alatt milyen tapasztalataim volta a tárgyakból. Így következzenek a gondolataim, méghozzá jelenidőben.

Water Treatmenten igazából nam nagyon tanulok új anyagot. Ugyanazt vesszük, amit már eddig is tanultam a Pannonon, többször is. Ioncsere, membránok, adszorpció, stb. Ennek ellenére mégis jó kis óra, mert a tanár nagyon lelkes és kedves, ráadásul mindig küldi az üzeneteket, hogy minek mikor van a határideje, mit hol találunk a moodle-ön. Elég sok apró csoportmunka van nála, pl. definíciókat kell neki az adott témához kigyűjteni. Az előadásokat is próbálja feldobni, egyik óra végén volt egy online kvíz az aznap tanultakról. Maga a honlap, amin össze lett rakva a kvíz (Kahoot!) pedig nagyon király, folyamatosan kommentálta, ha sikerült eltalálnunk a kérdésre a helyes választ, vagy ha éppen gyorsan választottunk, megkérdőjelezte, hogy biztosak vagyunk-e magunkba, nem tippelünk-e. Vannak számolás órák is, ahol viszonylag egyszerűbb feladatokat kell megoldani. Egyéni munka, de ha valamit nem értünk, akkor a tanártól megkérdezhetjük. Ha meg hamarabb végzünk, akkor mehetünk haza.

A Biomaterialst a tutorom is ajánlotta (ahogy a Water Treatmentet is), hogy tök jó, érdekes tárgy. Hát, papírgyártás ezerrel. A nevéből kiindulva nem erre számítottam. Nagyon nem. Ráadásul a tanárok sem a szívem csücskei, mert az egyiket a pösze angolja miatt egyáltalán nem értem, a másiknak meg soha nem jutnak eszébe angolul a szavak. Az előadások meg viszonylag uncsik, pláne így, hogy nem értem, hogy miről van szó. A másik bajom vele, hogy elég sok rajta az új szó, sőt, vannak olyanok, amiket még lefordítani sem sikerül nagyon magyarra, ez pluszban nehezíti az órát. Pedig alapvetően nem lenne bajom a papírgyártással. Bár jobban örültem volna, ha nem csak ez az egy témát vesszük. Van egy csoportos munka itt is, méghozzá poszter gyártás. Aminek A/3-as méretűnek kell lennie, és vagyunk rá hárman. Sok értelmét nem látom.

A Product Designt is ajánlotta drága tutorom. Hát, ez sem a kedvencem, mert csak csoportmunka van. Ráadásul hatan vagyunk egy csoportban, ami szerintem már kicsit sok. A vélemények nem nagyon akarnak egyezni, ráadásul nekem még annyira nem is tiszta, hogy mit kéne csinálni pontosan, hogyan kéne ezt az egész feladatot megoldani. Bár lassan kezd összeállni. Ráadásul a hétfői óra ütközik, így arra nem tudok bejárni. Bár az csak elmélet, meg akkor vannak a heti beszámolók. De a tanár itt is nagyon segítőkész.

No hát a finn a kedvencem. Iszonyatosan cuki a tanár rajta, nagyon jól magyaráz, ráadásul így magyarként annyira nagy gondot nem is okoz a nyelvtanulás. Jó, nyilván a szavakat le kén ülni és megtanulni, de a nyelvtan és a kiejtés nagyon hasonló a magyarhoz, így mondhatjuk, hogy nem kis előnnyel indulok rajta. Maga a nyelv meg olyan vicces, legalábbis szerintem.

Összességében amitől kikészülök az a folyton változó órarend (igen, mert képtelenek fix időpontokat megadni egyes órákból), és a csoportmunka orrba-szájba, teljesen indokolatlanul.