Összegyűjtöttem pár dolgot, amit az eddigi kint tartózkodásom alatt vettem észre Finnországgal, a finnekkel és a kint éléssel kapcsolatban.

 1. Van tejfölük. Igaz, nem nagy a választék (legalábbis ott, ahol eddig én vettem van kétféle), de legalább van. Ráadásul nagyon finom is.
 2. Annak ellenére, hogy annyi féle tej van, még egy szem tehenet sem láttam.
 3. Ha már tej. Ha a nagy partyzás közben kedved szottyan iszogatni, de már elég volt az alkoholból, akkor akár ez is kérhetsz a pultnál.
 4. Tényleg mindenhez tejet isznak, reggelihez, ebédhez, legyen az akár lazac fasírt vagy pörkölt krumplipürével.
 5. Nem valami előzékenyek. Az ajtóban biztos, hogy nem engednek előre senkit sem. Sőt, meglepődnek, ha tartod nekik az ajtót.
 6. Az egyetemen valamiért imádják a fémkeretes ajtókat. Egyik másikhoz igen csak jó erőnlétben kell lenni, ha ki akarod nyitni.
 7. Magyarként viszonylag könnyű finnül tanulni, nagyon hasonló a nyelvtan és a szóképzés, mint magyarul. Viszont kizárt, hogy találsz bármilyen olyan szót, ami hasonlítana a magyarhoz.
 8. A ragozásnak és az összetett szavaknak köszönhetően náluk is rengeteg hosszú szó van. Például a  998-at yhdeksänsataayhdeksänkymmentäkahdeksan-nak írják.
 9. És kiejteni sem bonyolult, minden betűt kiejtenek, amit leírnak. Azaz a 998 náluk valami ilyesmi: ühdeksensátáühdéksenkümméntekáhdéksán (az ä-t nem teljesen e-nek ejtik, és az a-juk sem teljesen á).
 10. Mivel náluk az s betűt mindig sz-nek ejtik, ezért jellemzően pöszén beszélik az angolt. 🙂
 11. A finn nyelvtanárunkat sikerült “kiakasztanunk” azzal, hogy tudattuk vele az egyszerű tényt, hogy a magyar ábécében 42 betű van. Majd meg is mutattuk neki. 😀
 12. Kutyás ország. Lassan 3 hete kint vagyok, de eddig csak egy cicabútort sikerült látnom az egyik erkélyen.
 13. Kutyákból is inkább a kisebb vagy közép termetűeket preferálják.
 14. Ha esik az eső, akkor inkább permetben vagy szemerkél. De még így is bőrig lehet ázni 15 perc alatt.
 15. Ha reggel szmötyi az idő az sem jelent sokat, délutánra általában kitisztul az ég, és szép napos idő lesz. (Legalábbis eddig.)
 16. A naplemente nagyon sokáig tart. Eddig legalább 2 órába tellett mire lement a nap.
 17. Nem kapható náluk túl sok pipere dolog. Márkából sok van, de csak pár dolgot árulnak márkánként.
 18. Meglepően drágák azok a termékek, amire azt hinné az ember, hogy biztos nem lesz sokkal több, mint otthon.
 19. Egyik ilyen a papíráru. Legyen szó WC papírról, füzetről, fénymásolólapról, az árak akár többszörösek is lehetnek az otthoniaknak (főleg a füzeteknél).
 20. Ha már füzet. Csak és kizárólag “kockás” füzetük van, méghozzá az sem a hagyományos fajta, hanem 7×7 mm-es kockákkal. Nagyon furi.
 21. A drága dolgok közé tartozik a pékáru is. A kenyér, különböző péksütik. Múltkor sikerült vennem egy briós szerű péksütit 1,66 euróért. Mai árfolyammal nézve csupán 510 Ft-ba került.
 22. Ezen kívül a kóla is nagyon drága, az egyetem büféjében 2,60 a fél literes, míg az üzleten kb. ugyanennyit kóstál a 1,5 literes.
 23. Bármilyen külföldivel beszéltem eddig, gyakorlatilag mindenki tudta, hogy hol van Budapest és/vagy már járt is ott. És mindenkinek nagyon tetszett. ^^
 24. Sőt, az egyik finn csajszi még azt is tudta, hogy “köszönöm szépen”, egy másiknak pedig a legjobb barátja félig magyar.
 25. iszonyatosan szorgalmasak a finnek. Múlthét hétfőn kezdődött a tanítás, és kedd délelőtt már mindenki a könyvtárban lógott és csinálták a beadandókat.
 26. Merthogy beadandóból van egy rakat. És nem csak sima beadandó, hanem jellemzően csoportmunka. Élnek-halnak a csoportmunkáért.
 27. Emellett nagyon becsületesek is a finnek, tegnap otthagytam az egyik terem előtt a buszkártyámat a terem előtt az egyik asztalon. 5 per után rohantam vissza, reménykedtem, hogy ott felejtettem, és nem valahol a kampusz másik felén. Erre egy srác várt rám, kezében a telójával: “Szia! Tied a kártya? Pont most akartam neked írni facebook-on, hogy itt hagytad.”
 28. Furán szelektíven gyűjtik a szemetet. A kommunálisa csak az mehet, amit lehet komposztálni.
 29. Egyszerű megkülönböztetési módszer, hogy ki finn és ki nem. 10 °C-ban pólóban van? Ha igen, akkor finn. Van rajta bármilyen ruha a szaunában? Ha megint csak igen a válasz, akkor biztos hogy nem helyi arccal van dolgod.
 30. És így a végére egy nagyon random dolog: az egyetem területén már láttak farkast.

Búcsúzóul pedig itt van Ingrid, a nyuszi a fura kockás füzeten. 🙂 #ingridanyuszi