No hát elég fura az első tanítási napról írni így novemberben. Szerencsére csináltam pár vázlatpontot, így el tudom regélni, hogy hogy telt az első napom. És majd egyszer jön az a poszt (vagy nem), hogy azóta mi változott. Vagy hogy mennyire tetszik az itteni rendszer.

Na szóval, első pont: Az órák negyedkor kezdődnek. Szokatlan, de elég hamar megbarátkoztam vele, pláne, hogy a buszok is úgy közlekednek, hogy egészre be sem tudnék érni, vagy csak ha annyival korábbi busszal megyek, hogy egy fél órát kellene várnom a kezdésig. (Alapvetően az a típus vagyok, hogy inkább kések 5 percet, mint hogy fél órát várjak.)

Második pont: Nekem tejesen logikátlan az emeletek számozása. Nincs földszintjük, hanem első emelettel kezdenek. Aztán ha hátul mész be, akkor kapásból a harmadik emelete jutsz, mert a hátsó épület magasabban van, mint az elülső épület, a Student Union Building. (Jó, oké, ki vannak szintezve az egyes épületek, de nekem akkor is fura, hogy az alagsorban van a 2. szint a 6-os épületben, és 1. szint nincs is…)

Harmadik pont: Könnyű eltévedni. Nagyon. Nem vagyok egy eltévedős fajta, de itt kellett vagy 2 hét, mire egyedül is mertem közlekedni. Tény, hogy átépítés van az egyetemen, meg sok minden le is volt zárva az elején, de akkor is, annyi kis mellék út van, hogy csak na. Plusz ez a fura emeletszámozás sem könnyítette meg a dolgom.

Negyedik pont: Sok a csoportmunka. Nagyon sok. És sokszor szerintem felesleges és értelmetlen is. Plusz így, hogy otthon nincs ennyi, fura is, nehéz beleszokni, pláne ilyen rövid idő alatt. A tanárok alapvetően nem rabolják a hallgatók idejét (gondoltam én ezt az első napon), illetve nem amennyire észrevettem jobban szeretik, ha használjuk az agyunkat, és nem csak bemagoljuk a szöveget. Mondjuk ez a rengeteg csoportmunkából is követezik.

Ötödik pont: Baromira sok idő volt, mire megszoktam, hogy az egyetemi honlapon mit hol találok. Sokkal nehezebb volt hozzászoknom, mint otthon. Például más honlapon lehet jelentkezni a nyelvi kurzusokra, mint a szakirányos kurzusokra. Plusz külön moodle rendszerük is van rá. Viszont ami tetszett, hogy rögtön kaptunk egy LUT-os email címet, és csak azt használhatjuk a tanárokkal való kommunikálásra. Apropó kommunikálás, egyes tanárok elég jók benne, folyamatosan küldték az emaileket hogy mit mikorra kell, mi lesz a következő órán, stb.